Za zdravstvene učinke vina najzaslužniji su: polifenoli, posebno resveratrol, kao i organska jedinjenja koja se svrstavaju u antioksidanse.
Polifenoli uništavaju štetne supstance, slobodne radikale, koji potencijalno dovode do tumora. Čuvajući prohodnost arterija smanjuju rizik od bolesti srca.
Resveratrol je kao prirodni sastojak voća, grožđa i vina (i do 10 puta prisutniji u crnom vinu) odgovoran za redukovanje rizika raznovrsnih oboljenja, a po najviše kardiovaskularnih.
Poznato je da 20 do 30 grama alkohola dnevno – može smanjiti rizik od srčanog udara za 40%.
Način delovanja alkohola iz vina, kao i ostalih pića, zajedno sa resveratolom bitno se razlikuje – alkohol sprečava stvaranje ugruška u krvi, dok resveratol, delujući na nivou ćelije, sprećava propadanje ćelije usled procesa oksidacije.
Konzumiranje vina značajno umanjuje:
- mogućnost nastanka karcinoma,
- deluje povoljno na povećanje dobrog holesterola (HDL),
- smanjuje nivo lošeg holesterola (LDL),
- uzročnike bolesti kardiovaskularnog sistema,
- snižava krvni pritisak,
- u malim količinama smanjuje mogućnost stvaranja kamenaca i
- u velikoj meri ometa apsorpciju kalcijuma
Pogledajte više iz kategorije: Vinarije