Aditivi su dodaci (supstance) koji se u malim količinama dodaju namirnicama u cilju poboljšanja organoleptičkih svojstava.
Prema poreklu mogu biti prirodni i veštački (sintetički).
Više od 350 različitih supstanci dodaju se namirnicama i drugim prehrambenim proizvodima.
Nema apsolutno neškodljivih aditiva, pa se govori samo o stepenu njihove škodljivosti koji zavisi od načina i količine unosa u organizam.
Pregled aditiva po grupama Boje E100 – E181 Konzervansi E200 – E285 i E1105 Antioksidanti E300 – E340 Ugrušivači i emulgatori E322, E400 – E499, E1400 – E1451 Sredstva protiv zgrudnjavanja E550 – E527 Pojačavači ukusa E600 – E650 Sredstva za poliranje E900 – E910 Zaslađivači E420, E421, E950 – E970
Povezano: Spisak štetnih i dozvoljenih emulgatora koji se koriste u prehrambenoj industriji; Konzervansi koji mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme;