Za jake kosti i zdrave zglobove najvažnija je pravilna ishrana. Prema tome, obratite pažnji na namirnice koje konzumirate!
- Kalcijum
Kalcijum je najvažniji mineral za zdravlje kostiju i mišića. Najviše ga ima u mlečnim proizvodima, brokoliju, spanaću, soji, orasima, tofuu, suvim šljivama…
Složeni ugljeni hidrati (voće i povrće) takođe su korisni, jer poboljšavaju gustinu kostiju i povećavaju apsorpciju kalcijuma.
- Protein
Ishrana bogata vitaminima pomaže da se izgrade i održe mišići, koji štite zglobove i kosti, te se posebno preporučuju jaja, losos, soja, mahunarke i nemasno meso.
- Kalijum i magnezijum
Veoma je važan i kalijum, koji povećava gustinu kostiju (dobar izvor su piletina, ćuretina, riba, banane, dinje, celer, šargarepa i krompir), ali i magnezijum (ovim mineralom obiluje zeleno povrće), koji poboljšava mineralnu gustinu kostiju.
Ukoliko u organizam ne unosimo dovoljno magnezijuma, smanjuje se njegova sposobnost da apsorbuje kalcijum.
- Vitamin D
Vitamin D od ključnog je značaja za apsorpciju kalcijuma. Štiti kosti od gubitka minerala, a ima ga u masnoj ribi, belancetu, sojinom mleku, žitaricama…
Savet: Gazirani sokovi umnogome smanjuju gustinu minerala u kostima. Konzumiranje ovih napitaka u velikim količinama dovodi do porasta telesne težine i smanjenja mišićne mase, ali i do gubitka kalcijuma i gvožđa, izuzetno važnih za zdravlje kostiju i zglobova. Najbolje je odlučiti se za običnu vodu, mleko ili sveže ceđene sokove od voća i povrća.
S.S.
Pogledajte iz naše kategorije: Domovi zdravlja, Kliničko bolnički centri, Poliklinike, Bolnice, Lekarske ordinacije