Kineski restoran Dva Štapića
Kineski restoran Dva Štapića
Kina ima najraznovrsniju kuhinju na svetu. Postoje najmanje osam regionalnih kuhinja koje se razlikuju u tehnikama kuvanja i nacinu služenja jela, vrstama namirnica i mešanju začina. Tako je kantonska kuhinja blaga i svežeg ukusa dok je sećuanska jaka i ljuta.
U našim restoranima, kao i u večini kineskih restorana u Evropi, služe se jela po receptima iz različitih kineskih regija ali prilagođena ukusima i običajima podneblja. Pa ipak, zadržani su glavni sastojci i način pripremanja: kuvana testa i pirinač, lagane supe, obilje povrća, kratka termička obrada koja čuva prirodna svojstva, ukus i miris, svež đumbir, čaj bez šećera i sl. što u mnogome odgovara savremenim nutricionistickim preporukama.
Kao i u svemu drugom, kulinarstvo u Kini teži harmoničnom odnosu različitih elemenata, suptilnim kontrastima i kombinovanju ukusa.
|