od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet kulinarstva» Kolač protkan ljubavnom pričom-Rigo Janči

Svet kulinarstva

kolac-protkan-ljubavnom-pricom-cover

Kolač protkan ljubavnom pričom-Rigo Janči

Nepoznati poslastičar iz Budimpešte je napravio kolač koji je nazvao po romskom muzičaru Rigo Jančiju. Priča o ovom kolaču počinje u 19 veku, kada je romski muzičar-violinista svojom muzikom očarao belgijsku princezu. Njihova zabranjena ljubav bila je glavna tema na mnogim tadašnjim okupljanjima, otud i ideja ovog poslastičara da kolač nazove upravo ovako.

Kolač Rigo Janči je vremenom svako prilagodio svom ukusu, ali je i dalje najvažniji deo kolača bogat ukus čokolade. Ukoliko volite čokoladne torte ovo je prava torta za vas.

Evo i recepta torte Rigo Janči:

Sastojci potrebni za koru:

8 jaja
8 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
2 kašike kakaa
2 kašike vode

Sastojci potebni za krem:

500 ml slatke pavlake
250 g čokolade za kuvanje
0,5 dcl mleka
1 kesica želatina

Sastojci potrebni za glazuru:

50 g čokolade za kuvanje
50 g margarina
par kapi ulja
par kapi mleka

Dekoracija torte:

1 kesica šlaga
1 dcl mleka

Uputstvo za pripremu:
Odvojite najpre belanca od žumanaca. U jednoj posudi mikserom umutite žumanca sa 4 kašike šećera, dodajte 2 kašike kakaa, vodu i brašno.U drugoj posudi umutite belanca sa 4 kašike šećera, a potom sjedinite sve. Smesu razlijte u pleh i pecite na 180 stepeni, oko 20 minuta. Kada se kora ohladi, presecite je na dve dela koncem. Iako je brze i jednostavnije tako, moj savet je da pečete dve kore.

Za krem je potrebno da najpre izmutite slatku pavlaku. Otopite 250g čokolade i dodajte slatkoj pavlaci koja je prethodno umućena, a zatim dodati mleko i nastaviti sa mućenjem. Pripremite želatin prema uputstvu sa kesice i dodajte u krem.

Ređati koru, krem, koru. Spremite glazuru i premažite odozgo. Ukoliko volite šlag možete dodati odozgo, ali i ne morate.

Prijatno!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh