Ako želite svojim gostima ili sebi da priuštite dozu luksuza koju dobijate kada obedujete u restoranima, osim fantastičnog jela – bitno je I pravilno postavljanje i dekoracija stola. Verovatno svi znaju da se tanjiri ređaju prema redosledu upotrebe ( predjelo, supa, glavno jelo ), kašike I noževi sa desne, a viljuške sa leve strane, ali postoje još neka bitna pravila koja primenjuju restorani, bar oni koji drže do svog ugleda.
Escajg se postavlja prema redosledu korišćenja, od spolja ka unutra. Oštrica noža se okreće ka tanjirima, dok se pribor za desert ( male kašike I viljuške ) stavlja iznad tanjira I to tako da je drška viljuške sa leve, a drška kašičice sa desne strane. Salvete se stavljaju sa desne strane ili na plitak tanjir, a kada ih koristite – salvete stavite u krilo. Čaše se postavljaju s desne na levu stranu redom kojim se i piće služi, a njihovo mesto je desno ispred tanjira. Kada je u pitanju dekoracija stola, svećnjaci I cveće uvek su dobar izbor, ali ne treba da smetaju prilikom razgovora, te je bolje da budu niski cvetni aranžmani.
Uz ovako bogatu postavku na stolu i jelo će biti ukusnije!
Pogledajte više iz kategorije: Restorani