Bri je najpoznatijiji Francuski sir, o tome svedoči i njegov drugi naziv „kralj sireva”. Bri je meki masni sir nazvan po istoimenom regionu u Francuskoj, gde je i prvobitno započeta njegova proizvodnja. Prvi put se pominje 774. godine, Karlo Veliki je zahtevao isporuku ovog sira dva puta godišnje, o čemu svedoče i zapisi. O njegovoj izvrsnosti govori i činjena da je poslednja želja kralja Louisa XVI, pre nego što su revolucionari 1791. njega i njegovu suprugu Marie Antoinette odveli na pogubljenje, bila da još jednom okusi brie.
Bri je kravlji meki sir. Svetle je boje sa tankim sivim slojem ispod bele kore. Sredina sira je mekana i kremasta, a sam sir je mekan i aromatičan. Bri se konzumira zajedno sa koricom. Originalna receptura podrazumeva proizvodnju sira od nepasterizovanog mleka. Ovo je izvanredan desertni sir koji se servira na sobnoj tempreraturi ili čak blago ugrejan. Ima eleganran, kremasti ukus, blag i aromatičan te se savršeno slaže sa voćem-zelenim jabukama, jagodama, dinjama, grožđem i finim pecivom.
Kvalitetno crveno vino u kombinaciji sa ovim sirom predstavlja pravi užitak. Probajte!
Pogledajte iz naše kategorije: Vinoteke