Iskusni poznavaoci i ljubitelji sigurno znaju koje vino se slaže uz koju hranu I kako se ono konzumira. Međutim, za sve druge – evo nekoliko osnovnih informacija o vinskom bontonu.
- Uvek se prvo služe “lakša” vina u toku obroka, a potom “teža”.
- Ukoliko jelovnik podrazumeva nekoliko različitih vrsta jela, trebalo bi prvo poslužiti ona koja se slažu uz belo vino, poput piletine, belog mesa, laganih mlečnih proizvoda I ribe, pa tek onda jela uz crveno vino ( crvena mesa, divljač, stari I dimljeni sirevi ).
- Pravilo je I da se uvek kreće sa mlađim vinima, a završava sa starijim, kao I to da se prvo ispijaju suva, pa tek potom slatka vina.
- Bela vina treba da budu rashlađena na temperaturu od 9 – 14⁰C, zavisno od vrste, za crvena vina temperatura treba da bude od 15-20⁰C, dok za penušava vina od 8-10⁰C.
- Vina koja su jako stara, trebalo bi otvoriti bar jedan sat pre ispijanja, da bi oksidiralo I da se talog zadrži u flaši.
- Iako se kisela ili obična voda služi uz vina, voda ne bi trebalo da se meša sa njim.
Kada je izbor vinske čaše u pitanju, ona mora biti tanka, staklena, bez natpisa i šara i sa drškom. Drška je najbitnija iz razloga održavanja temperature vina u čaši prilikom ispijanja, tj.čašu uvek I obavezno držite za dršku, kako temperatura vaših prstiju ne bi poklarila ukus vina!
Vino uvek ispijajte u manjim gutljajima, a za potpuni gastronomski užitak – potrebno je pridržavati se svih gore pomenutih pravila. Još jedna sugestija – kaže se CRVENO VINO, a ne crno!