Na trpezi Afeliu restorana, u okviru Heritage hotel Beograd, našlo se čia seme.
Koristile su ga Inke i imale blagotvorno dejstvo jer ubrzava metabolizam. Bogato je proteinima, mineralima i vitaminima.
Čia puding
4 kašike čia semena,
4dcl mleka,
prstohvat soli,
prstohvat muskantnog oraha,
kašika meda,
štapic vanile,
breskva,
badem i pomorandža.
Način pripreme
U odgovarajuću posudu sipati 4 kašike čia semena, 4dcl mleka, prstohvat soli i muskatnog oraha, kašiku meda, štapic vanile i sve pažljivo izmešati i ostaviti na hladnom mestu da odstoji par sati.
Za to vreme ispasirati bananu, breskvu i pomorandžu i sipati u času i nakon toga ohlađen čia puding sipati preko pasiranog voća.
Dekorisati glaziranom borovnicom, seckanim bademom i listovima sveže nane.
Ovaj desert se može pasirati i sa drugim vrstama voća u zavisnosti od godišnjeg doba i afiniteta svake osobe koja ga priprema.
Poslužuje se hladno, prija i u letnjim i u zimskim danima!